Ät dig frisk och stark! – Del 1
Mat engagerar. När jag håller föreläsningar om kinesisk medicin och kinesisk medicinsk kosthållning kommer på tal ökar intresset märkbart. Vi behöver alla äta och oavsett hur medvetna vi är om det påverkas vår hälsa i stor utsträckning av vad och hur vi äter. Spaltmeter har skrivits om mat och hälsa och för de som önskar finns nog med material för att fylla resten av livet med hur dessa ämnen hänger samman. För de som har ett intresse men varken tid eller möjlighet att dyka in i djupet av detta omfattande ämne finns några mycket enkla riktlinjer från kinesisk medicin om hur vår kosthållning kan stödja och bygga upp vår hälsa. En del av dessa rekommendationer kan gå snabbare att föra in i din vardag och andra kan kräva mer fokus. De fyra första rekommendationerna kommer här och de fyra nästa kommer i nästa blogginlägg.
Ät dig inte helt mätt.
Att äta sig proppmätt försvårar matsmältningens förmåga att ta tillvara på näringen och energin i maten. Inom kinesisk medicin liknas matsmältningen vid en eld. Om man lägger på för mycket ved på en brasa på en gång eller fyller en kamin till bredden så brinner det sämre. Det brukar sägas att det är lämpligt att äta sig 60 – 80 % mätt vid måltiderna.
Ät och drick varmt
Eftersom matsmältningen liknas vid en eld som ska kunna bryta ned och smälta maten behöver maten och drycken vi tar in hålla en temperatur som håller elden varm. Med andra ord, att äta kallt eller dricka kall dryck till varm mat anstränger matsmältningen och kan på sikt skapa hälsoproblem. Rekommendationen är att främst äta varm mat och antingen dricka varmt till eller inte dricka alls till maten utan istället dricka mellan måltiderna. Värt att komma ihåg är att kroppens temperatur är 37 grader så det som är kallare än så räknas som kallt för kroppen. Att dricka rumsvarmt vatten (ca 20 grader) är alltså kallt för kroppen.
Ät i en lugn miljö.
För att matsmältningen ska fungera optimalt behöver vi äta i en lugn miljö. Problemlösning och liknande djupa mentala aktiviteter diskuteras med fördel efter maten. Det gäller även att inte äta och titta på mobil, dator eller TV samtidigt som vi äter.
Ät naturliga råvaror enligt säsong
Naturliga råvaror är bättre för kroppen halvfabrikat eller snabbmatsalternativ. Ju kortare innehållsförteckning desto bättre är ett gott rättesnöre. Vår kropp anpassar sig naturligt till årstidernas skiftningar. Därför bör helst vår kosthållning under året göra detsamma. Det är enklare än vad det låter. Gå till grönsaksdisken och handla det som för tillfället är billigast, och som skrivet ovan, ät det tillagat och varmt.