Ät dig frisk och stark! – Del 2
Här kommer andra delen om hur kinesisk medicin rekommenderar att vi äter för att nå vår optimala hälsa. Del ett hittar du här http://www.klassiskakupunktur.se/at-dig-frisk-och-stark/
Tugga ordentligt
Matsmältningen börjar redan i munnen då enzym i saliven börjar bryta ned maten. Vältuggad mat underlättar för nedbrytningen i magsäcken så att mindre energi går åt och mer av kroppens energi kan gå till andra uppgifter, exempelvis att läka det som behöver läkas. Att tugga maten bättre saktar också ned takten vi äter så att vi märker när vi börjar bli mätta och inte äter oss proppmätta.
Ät varierat
Ibland sägs det inom kinesisk medicin att en komplett måltid ska innehålla de fem färgerna (svart, grön, röd, gul och vit) och de fem smakerna (salt, surt, bittert, sött och kryddigt). Att få ihop en hel vecka med dessa vid varje måltid kräver en del kreativitet och klurighet. Vill du prova?
Ät det du gillar
Mat ska vara gott och en njutning. När maten inte längre får munnen att vattnas så är det dags att sluta äta, eller äta det som åter får munnen att vattnas. En kropp i balans talar om vad den vill ha. Notera dock att en kropp i obalans ger felaktiga signaler. Om du exempelvis äter mycket socker kommer du få signaler att äta mer socker om du försöker dra ner på det, för det är obalansen som talar.
Ät mat som passar din livsstil
Tränar du varje dag eller inte alls? Är du gammal eller ung? Bor du i ett kallt eller varmt klimat? Rör du mycket på dig i jobbet? Det är exempel på saker som påverkar hur och vad du behöver äta. En god kosthållning är individuell och behöver anpassas till de förutsättningar som råder. Därför finns så många olika råd om vad vi ska äta. För att veta vad som passar dig bäst behöver du prova dig fram.
Att följa dessa rekommendationer från kinesisk medicin är en god början som räcker långt. I nästa del kommer kan du läsa om vad som kan gå tokigt om man slarvar med hur man äter.
Anna-Märta
5 november, 2018 @ 07:30
När kommer del 3?