Missuppfattningar om akupunktur
Akupunktur har varit känt i Sverige ända sedan 1700-talet. Johannes Gustaf Hallman beskrev delar av akupunktur i en avhandling redan 1787 vid medicinska fakulteten i Uppsala. 1829 skrev läkaren Gustaf Landgren en avhandling om akupunktur vid samma fakultet. I mer modern tid kan man säga att akupunktur kom till Sverige i mitten av 1960-talet då den började praktiseras av ett fåtal invandrade pionjärer.
Trots att akupunkturen funnits I Sverige i många år så finns det fortfarande flera missuppfattningar och oriktigheter i bilden av vad akupunktur är och hur det går till. Jag avser att ta upp ett par av dem här för att förhoppningsvis kunna skingra oklarheterna runt dessa ämnen en gång för alla.
In i nerverna
Det förekommer att personer som kommit till kliniken för att få akupunktur strax innan jag sticker nålarna frågar ” Sticker du in de där i nerverna?”. I ett sådant läge blir jag dels förvånad över att höra att missuppfattningen om att akupunktur handlar om att sticka in nålar i nerverna fortfarande cirkulerar. Dels imponeras jag en smula av det mod patienten i fråga bör ha för att frivilligt lägga sig på en bänk och förvänta sig att en okänd person kommer sticka nålar i deras nerver. För att vara tydlig vill jag poängtera att en nål instucken i en nerv gör FRUKTANSVÄRT ont. Knappast någon sund människa skulle gå med på att boka in ett återbesök efter den upplevelsen. Följaktligen sticks inga nålar in i nerverna. Vad som kan ske, även om det är ovanligt och endast gäller ett fåtal punkter, är att nålen kommer så pass nära en nerv så att nerven retas och det känns som en liten stöt som exempelvis går ut i fingrarna. Det är en mycket mildare upplevelse än att få nålen stucken rätt in i nerven.
Varifrån kommer denna missuppfattning? När man började forska på hur akupunktur fungerar så framlades teorin att nålarna påverkar nerverna och stoppar smärtimpulserna utefter dem. Någonstans längs vägen kom uppfattningen om att sticken sker i nerverna. En annan bakgrund till missförståndet kommer från att det vid första anblick kan se ut som att nervsystemet och akupunkturens meridiansystem (beskrivningen av hur energi flödar i kroppen) är detsamma. En lite mer noggrann iakttagelse visar dock snabbt att de skiljer sig mycket åt och inte är samma. Slutsatsen är att nålarna inte sticks i nerver, utan i muskler, bindväv, hull och hud.
No pain no gain (utan smärta ingen vinst)
En annan missuppfattning som existerar, även bland vissa akupunktörer, är att akupunktur måste göra lite ont för att ha en effekt. Dessa oupplysta terapeuter brukar sticka in en nål och se efter om patienten uppvisar en upplevelse av obehag. Om patienten ser likgiltig ut rör terapeuten nålen kraftigt fram och tillbaka, in och ut tills patienten visar tecken på mindre eller större obehag då målet anses uppnått och det är dags för nästa nål. Det sägs att obehaget, ofta i form av en liten stöt eller smärtimpuls är att patienten känner hur qin, energin aktiveras.
Denna missuppfattning kommer från en av de gamla kinesiska texterna om akupunktur. Det står att känsIan av qi bör uppnås när en nål används. Det står dock att det är akupunktören, inte patienten, som ska känna att qi aktiveras när denne sticker in nålen. Det känns ungefär som att kroppen suger tag i nålen och behöver inte alls innebära något obehag över huvud taget för patienten.
Ibland får jag höra ”den nålen kändes, nu träffade du rätt” eller ”den kändes, då gör den verkligen nytta”. Återigen, att träffa punkten har ingenting med patientens upplevelse av smärta att göra och det säger inte heller något om hur stark effekten av behandlingen är.
Det finns fler missuppfattningar om akupunktur och kanske kommer några fler med i ett framtida blogginlägg.
Sofia
16 juli, 2014 @ 05:44
hejsan,
du får jättegärna maila mig då jag kanske inte kommer hitta tillbaka till denna sida igen. Jag går på akupunktur och i början kändes de när nålarna stacks in men de tre senaste gångerna har det gjort så ont att jag vill hoppa ur sängen eller slå till behandlaren. Jag kan inte beskriva smärtan men det värker bränner sticker och smärtar så mycket att jag aldrig kännt av något liknande.
Många av mina dåliga symptom jag hade innan har försvunnit, så det har väl hjälp mig. Iallafall i början. Men nu vill jag knappt gå dit mer för smärtan är så stor. Jag har ett flertal tatueringar på kroppen och skulle med glädje göra om dessa hellre än att gå på akupunktur. Dock lindrar ju inte tatueringar smärta. Men den smärtan kan jag knappt jämföra, det är tusen gånger värre att få i nålarna i mig.
Jag litar ändå på denna akupunktör och hon tycker själv att det är konstigt att det gör ont. Och hon menar mer att jag kanske överreagerar eller andas dåligt eller spänner mig. Men det är klart jag reagerar så när jag vet hur ont det gör.
Hur reagerar du när jag skriver detta? Ska det vara så?
Mvh en vilsen själ
Cathrin
19 april, 2018 @ 01:32
Hej.
Läste kommentaren som Sofia skrivit 16 juli 2014.
Känner igen mej i detta.
Har i grunden nerskador efter en el-brännskada,, fick akupunktur i armen där det är relativt ”frisk” hud (alktså ej transplantated hud) Fick en kraftig reaktion från nålen som satt ovanför tummens bas. Det var en skarp strålande smärta som sköt upp i armen,, efter det stannade en känsla av domning kvar och molande smärta i armen…samma smärta och känselstörningar som när belastar armen för mycket nu när det är en pågående inflammation/överbelastning.
Har Sofia fått svar på sina frågor.
Intresserad av att höra vad detta beror på.
Är det så enkelt att en skadad/ irriterad nerv reagerar så pass mycket på stimulans från en akupunktur-nål??
mvh
Ulf
3 augusti, 2021 @ 06:12
Hej!
På grund av en del hemsideskrångel har denna kommentar missats (ja, i tre år nu…).
Du kanske redan hittat svar på dina frågor på annat håll, men här kommer mitt svar.
Allmänt talat så kan det vara vanskligt att uttala sig om ett enskilt fall om du som akupunktör inte själv undersökt personen. Varje individ behandlas som ett nytt fall, även om det är ett ”vanligt” besvär som exempelvis tennisarm eller allergi. I ditt fall låter det som att det är en mer ovanlig bakgrund med nervskador efter en elbrännskada.
Så som jag behandlar så sätts nålar sällan på ställena där besvären finns, dvs om brännskadan är på armen är det tveksamt att jag skulle sätta en nål i handen på samma sida som skadan och det kan vara en förklaring till att jag inte känner igen reaktionen du beskriver från någon jag själv behandlat.
Man kan få en stark/tydlig reaktion i områden som är skadade oavsett var nålarna sätts och det brukar då vara en reaktion som går över relativt snabbt, men i vissa fall kan de kvarstå ett par dagar. Dock är skarp strålande smärta ovanligt från min erfarenhet. Molande är vanligare.
Det är rimligt att tänka att en skadad nerv kan ge starkare reaktioner än en frisk nerv men det kan också vara att den ger svagare reaktion. Återigen, det är svårt att säga något om en person som jag inte själv undersökt.
Den akupunktör som behandlat dig bör kunna ge ett bättre och mer specifikt svar då det är den personen som undersökt dig och kommit fram till varför de punkter som användes blev valda.
Lycka till med behandlingarna
Ulrika Bengtsson
20 juni, 2020 @ 12:19
Hej!
Löser ovan två kommentarer och upplever precis samma, vilket nu får mig att tveka på att klara av en behandling till. Jag har lååååångvarig smärta (+20 år) i nacke och skuldror som hindrar mig att träna och yoga, och provar för första gången akupunktur. Två första behandlingarna gick rätt bra. Den tredje, som var rätt nära inpå den andra (två dagar) var hemsk. Jag har varit med om mycket smärta i mitt liv men detta…. Jag skrek till och grät rakt ut, det var en smärta jag inte klarade. Detta var endast på vänstra sidan, en nål i nacken och en i skuldran, höger och huvudet var ok. Jag vill ju naturligtvis fortsätta för att se om detta kan underlätta för mig långsiktigt, men den smärtan vill jag inte vara med om igen. Min kropp (jag lider även av UMS) och själ orkar det inte, även om det är snabbt övergående. Ska det göra så ont och / eller kan nålarna sättas så det inte blir så outhärdligt, även om min kropp är reaktiv och ”smärttrött” (antar jag)? Vore så tacksam för svar ??
Ulf Ahremark
3 augusti, 2021 @ 06:20
Hej!
Se mitt svar ovan och ursäkta dröjsmålet med svaret.
I min erfarenhet är det extremt ovanligt med en så stark smärtförnimmelse som du beskriver. Vissa punkter kan kännas mer än andra men det brukar oftast gå över snabbt. Som jag skriver ovan är det knepigt att dra slutsatser utan att själv ha undersökt dig men din akupunktör bör kunna förklara vad denna kommit fram till och varför de valt den behandling du får.
Hoppas det rätar ut något frågetecken.