Att vara hälsa
Man kan säga att en person har en god hälsa. Ungefär som om det vore en ägodel som vilken annan. Jag tycker att det är bättre uttryckt att säga att någon är hälsosam, eller varför inte att en person är hälsa? Hälsan är ingen sak man kan ägna sig åt under en liten tid och sedan slänga in i garderoben för att plötsligt tas fram igen när lusten faller på. Hälsan finns med oss hela tiden och är ett fortgående tillstånd. Det innebär att hälsan behöver underhållas regelbundet, precis som så mycket annat, exempelvis konditionen, krukväxterna i köksfönstret och dina relationer. Borstar du tänderna varje dag? Det är självklart för de flesta. Vem skulle komma på idén att bara borsta tänderna någon gång ibland, kanske när det börjat ila eller när tandvärken påminner oss om att det är dags att göra något för tänderna? Detta gäller inte bara vår tandhälsa, utan alla delar av vår hälsa.
Det finns ett kinesiskt ordspråk som säger ”att gå till läkaren när man redan blivit sjuk är som att börja gräva en brunn när man redan blivit törstig”. Förebyggande hälsoåtgärder har länge betonats inom kinesisk medicin och inom akupunktur finns många sätt för att stärka upp de områden vi har en tendens att få problem med. Många av oss har svaga punkter rörande vår hälsa. En del får lätt förkylningar, andra huvudvärk eller sömnstörningar. Många uppmärksammar sin svaghet först när den gör sig påmind och vi inser att vi behöver ändra på något, ta en paus eller gå på en behandling. När besvären är borta glöms de lätt och kanske försvinner de ändrade vanorna gradvis tills vi på nytt påminns om vår svaga punkt.
Häromdagen kom en kund som ursprungligen hade problem med ryggsmärta som strålade ner i benen. Ryggen och benen har varit problemfria under en längre tid men senaste veckan hade det kommit tillbaka lite grann. Kunden trodde själv att det kunde bero på att han inte varit på behandling sedan två månader tillbaka och jag hade samma uppfattning. Vi kom överens om att hans nästa besök skulle ske inom några veckor så att vi fick bukt med besvären innan de blev värre. Hur kan det komma sig att hans besvär kom tillbaka efter att problemen varit borta i flera månader? I de flesta liknande fall beror det på kombinationen av att ryggen är hans svaga punkt och att det finns något i hans livsstil som inte är helt bra för ryggen. Vad kan han själv göra? Ta sig tid att göra eventuella övningar hemma som han vet hjälper, såsom lätt styrketräning, stretching och avslappning, och att komma på akupunkturbehandling med lämpliga mellanrum för att hjälpa till att förebygga problemet.
Ofta kommer kunder tillbaka efter ett uppehåll på ett år eller två och berättar vilka besvär de vill ha hjälp med. Jag brukar fråga om vad som hänt sedan sist vi sågs och om eventuella besvär som varit under tiden. Alltför ofta slås jag av att jag skulle ha kunnat hjälpa dem mycket tidigare, och att deras nuvarande besvär i så fall skulle ha varit lindrigare eller inte alls uppstått. När jag frågar varför de inte kommit tidigare får jag vanligen svaret att de inte tänkte på att gå på akupunktur, trots att de tidigare blivit hjälpta. Det jag tycker är tråkigast med det är att de hade kunnat slippa sitt nuvarande besvär och att mycket lidande sker i onödan när det finns hjälp att få.
Att ta hand om din hälsa när inget verkar fel med den är en av de bästa investeringar du kan göra, beträffande både tid, pengar och livskvalitet. Vänta inte med att börja gräva brunnen först efter att du blivit törstig.